Pampeliškový med

Pampeliškový med

Hodnocení

Pampeliškový med

Pampeliškový med je perfektní veganskou náhradou za med. Když jsem ho vyzkoušel poprvé, nepoznal jsem, že se nejedná o květový med. Ano, až tak jsou si chuťově blízké.

Pampelišky jsou v České republice považovány za plevel, často jsou tím úhlavním nepřítelem těch, kteří chtějí mít na zahradě zelený anglický trávníček. Každopádně pampelišky nejsou ani zdaleka pouze škůdcem. Pampelišky byly lidmi využívané po celá staletí a mnoho kultur je oceňovalo pro jejich léčivé přínosy.

Pampeliška není jedním konkrétním druhem rostliny, nýbrž se jedná o rod, který zastřešuje několik různých druhů rostlin rodu Taraxacum. Nejběžnější jsou pampeliška lékařská (T. officinale) a pampeliška červenoplodá (T. erythrospermum), které se šíří po celém světě z Evropy.

Pampeliška je snadno rozeznatelná se svými jasně žlutými okvětními květy. Její listy se tvoří kolem základny a často mají ozubený tvar. Existuje několik podobných rostlin s podobnými květy v řádu hvězdnicovitých, někdy jsou známé jako falešné pampelišky, takže se naučte, jak je odlišit.

Tvar listu je tím, co dává pampeliška její jméno, alespoň v cizích jazycích. Název pochází od francouzského dent de lionu, což doslova znamená zub lva. V němčině je tato rostlina známá jako Löwenzahn a v angličtině jako Dandelion.

Pampeliškový med

Jezení pampelišek

Každá část rostliny pampelišky je jedlá. Jako vždy, při sbírání potravy v přírodě si musíte být stoprocentně jisti, že to, co shromažďujete, jste správně identifikovali a že je to bezpečné k jídlu. Mladé listy můžete použít v salátech a usušit je na přípravu čaje. Dlouhý kořen může být zase sušen, pečen nebo být pomlet, když ho poté zalijete horkou vodou, tak chutná téměř jako káva! Někteří lidé mohou mít alergickou reakci na pyl pampelišky, takže buďte opatrní. Květiny lze použít k výrobě pampeliškového vína. Ale to, co dělám já z pampelišky úplně nejradši, je skvělý veganský pampeliškový med.

Pojďme se tedy podívat na sběr pampelišek a samotnou výrobu medu!

Sbírání pampelišek

Nejlepší místo, kde si můžete nasbírat pampelišky, je trávník nebo pole, které je situováno v dostatečné vzdálenosti od silnice a pokud možno i v místě, kde se nevyskytuje příliš chodců se psy. Dbejte také na to, abyste pampelišky nesbírali na místě, které by mohlo být nedávno postříkáno pesticidy. Květy květin se otevírají během dne a v noci zavírají. Na výrobu medu jsou rozhodně ideální plně otevřené květiny, které stále vypadají hezky a svěže. Pro náš veganský medový recept sbírejte pouze květní hlavy bez stopky.

Perfektní veganská náhrada za med

Než jsem se stal veganem, nevěděl jsem mnoho o produkci medu a stejně jako mnoho jiných jsem si myslel, že nákup medu je pro včely skutečně přátelský. Sice jsem věděl jsem, že někteří vegani nejedí med, ale zpočátku mi nedošlo proč.

Náš veganský med je vyroben z plevelů s pícninami a je tak jednoduchý na výrobu a chutná stejně jako skutečný med. Vše, co potřebujete, jsou čerstvé pampelišky, organický cukr, citron a voda. Na rozdíl od jiných alternativ veganského medu, jako je zlatý sirup, agávový sirup, datový sirup, by náš veganský med z pampelišky mohl někoho skutečně zmást, že se jedná o skutečný med, což si u ostatní veganských náhražek lze jen velice těžko představit. Pampeliška totiž dává tomuto veganskému medu náhradu bohaté květinové chuti.

Pampeliškový med

Recept na výrobu pampeliškového medu

Sbírání pampelišek

Vždy si vyberte své pampelišky z velkého, čistého místa bez pesticidů. Pampelišky jsou počátečním nektarovým zdrojem pro opylovače, takže nezapomeňte nechat dostatek pampelišek netčených pro včely a jejich přátele!

Délka přípravy:

12 hodin

Čas vaření:

30 minut

Množství:

1 malá sklenice

Množství kalorie:

1175 kcal

Pampeliškový med výživové hodnoty:

Kalorie: 1175 kcal | Sacharidy: 303 g | Protein: 1 g | Tuk: 1 g | Nasycený tuk: 1 g | Sodík: 25 mg | Draslík: 114 mg | Vlákno: 1 g | Cukr: 300 g | Vitamin A: 1285IU | Vitamin C: 25,9 mg | Vápník: 37 mg | Železo: 0,5 mg

Ingredience:

  • 2 šálky (100 g) čerstvých pampeliškových květů, hustě zabalené
  • 2 plátky citronu
  • 1,5 šálky (350 ml) vody
  • asi 1,5 šálky (300 g) organického cukru

Instrukce:

  1. Protřepáním květu a foukání odstraňte všechny zbylé nečistoty
  2. Do hrnce dejte vodu, plátky citronu a pampelišky
  3. Vařte s pokličkou po dobu 15 minut
  4. Nechte to vychladnout a vyluhovat přes noc

Další den odstraňte květiny a citron scezením přes sítko nebo mušelín. Pampelišky následně pořádně promačkejte, abyste měli jistotu, že je veškerá voda pryč. Zvažte tekutinu a poté přidejte stejné množství cukru. Kapalinu nalijte zpět do hrnce a přidejte cukr. Nejprve jemně zamíchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté ji přiveďte k mírnému varu přibližně na 15 minut. V poznámkách naleznete tipy, jak zjistit, kdy je tekutina připravená. Po dovaření nalijte do čistých sterilizovaných nádob a nasaďte víčka, dokud je ještě kapalina horká,

Poznámky:

Poměr kapalina k cukru 1: 1

V ideálním případě to chce zvážit množství tekutiny, které máte, a použít stejné množství cukru. Ne vždy máme ovšem váhu po ruce, v takovém případě lze postupovat podle našeho citu, měřením od oka. Mějte na paměti, že se podle poměru kapaliny k cukru se také bude lišit doba vaření, takže pokud nepoužijete váhu a cukr doplníte od oka, mějte na paměti, že vaření může trvat delší nebo kratší dobu než stanovených 15 minut.

Jak zjistit, kdy dosáhla správné konzistence

Správné konzistence jste dosáhli, když uvidíte, že tekutina ztmavla a začala houstnout. Pravidelně se test správné konzistence provádí pomocí polévkové lžíce, na kterou nabereme malinko medu a otestujeme jeho konzistenci. Při ochlazení zhoustne tekutina více, takže se snažte plotnu vypnout dříve o zlomek dříve, než med dosáhne požadované textury. Raději tedy vypněte plotnu o moment dříve, jelikož pokud med vaříte příliš dlouho, riskujete, že příliš zhoustne a zkaramelizuje. Pokud změníte velikost dávky, doba potřebná k varu a zahuštění se bude lišit. Stejně jako skutečný med může také krystalizovat.

Pampeliškový med otázky a odpovědi

Tekutinu jsem nevážil

Místo toho můžete použít měření uvedená v receptu! V tomto případě se však může doba vaření do dosažení správné konzistence lišit. Může to trvat trochu déle nebo méně dlouho. Proto doporučujeme pořádně otestovat konzistenci, jak je popsáno výše!

Přidal jsem cukr již na začátku

Bez obav! Nic se nezkazilo. Tady je to, co můžete v takovém případě udělat: Namísto uvedení vody do varu na dobu 15 minut s květinami na začátku, vodu je jemně zahřejte, dokud se cukr nerozpustí, a nechte vyluhovat přes noc. Chcete-li pokračovat, protlačte tekutinu obvyklým způsobem přes síto a rozpuštěný cukr zůstává v kapalině. Poté zahřejte v pánvi a duste, dokud není dosaženo správné konzistence (viz tipy výše).

Můj med vykrystalizoval

Pravděpodobně jste vyvařili příliš mnoho tekutiny nebo přidali více cukru, než bylo potřeba, a med zkrystalizoval po ochlazení. Krystalizace může také nastat, když je pampeliškový med skladován po delší dobu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *