Jak pěstovat hlívu ústřičnou

Rate this post

Také se chcete naučit pěstovat hlívu ústřičnou? Hlíva ústřičná je nejen výborná k jídlu, ale má také ohromné zdravotní benefity, které mohou výrazně zlepšit vaši kvalitu života. A aby toho nebylo málo, tak je hlíva extrémně lehká na pěstování, takže vám rozhodně nebude dělat zbytečné problémy.

I když je pěstování hlívy ústřičné poměrně jednoduché, tak je důležité mít jasnou představu, co pěstování obnáší. Právě proto jsme se pro vás rozhodli sepsat průvodce krok za krokem.

Tímto způsobem se můžete vyhnout všem chybám a problémům při pěstování hlívy ústřičné a dostat se k všem benefitům v podobě sklizně a konzumace vlastních čerstvých hub pěstovaných doma.

Hlíva ústřičná

Proč pěstovat hlívu ústřičnou?

Hlívy ústřičné se hojně vyskytují v přírodě, rostou jak na mrtvých stojících stromech, tak na padlých padlých polenech. Hlíva ústřičná byla poprvé pěstována Němci ve druhé světové válce. V posledních letech se komerční produkce prudce markantně zvýšila.

Celkový objem komerčně vypěstované hlívy ústřičné po celém světě se mezi lety 1965 – 1997 zvýšil 18krát (z 350 000 metrických tun v roce 1965 na 6 160 800 metrických tun v roce 1997; zdroj).

Asi se ptáte, proč tak obrovský skok v popularitě? Odpověď je jednoduchá, zefektivnění výrobních metod + zvýšený zájem o zdravotní a kulinářské přínosy hlívy ústřičné.

Rychlé a snadné pěstování…

Hlívy ústřičné jsou možná nejjednodušší odrůdou hub pro domácí pěstování. Rostou super rychle, jsou relativně odolné vůči konkurenčním organismům a mohou růst na široké škále substrátových materiálů. Níže si ukážeme, jak pěstovat hlívu ústřičnou a jaké vybavení je k tomu potřeba. Základní postup je ovšem poměrně jednoduchý a lze jej rozdělit do 3 hlavních fází:

1) Inokulace:

Plody hlívy ústřičné jsou smíchány s podkladovým materiálem (často sláma nebo piliny, ale lze použít i řadu dalších materiálů; viz níže). Toto rostoucí médium je pak obvykle umístěno do sáčků s malými otvory nebo vzduchovými filtry, díky nimž může probíhat výměna vzduchu.

2) Inkubace:

Sáčky se poté umístí do teplé temné místnosti (20-24°C), aby se hlíva inkubovala a zahájila první fázi růstu. Hlívě stačí pouze 10 až 14 dnů k tomu, aby se v sáčku rozrostla celá síť kořenových vláken mycelia a došlo ke kolonizaci rostoucího substrátu.

3) Růst hub:

Jakmile je růstové médium kolonizováno, je na čase, aby se houby začaly rodit. Sáčky jsou vystaveny “podzimním podmínkám” – s čerstvým kyslíkem, vysokou vlhkostí, nízkou úrovní světla a často nižšími teplotami. To signalizuje myceliu, že je čas k růstu hub a začínají se poprvé objevovat malinké hlavičky, které začnou postupně vylézat z otvorů v sáčku.

Tyto malé špendlíky, krmené vodou a živinami z mycelia, rychle rostou a během pěti až sedmi dnů se vyvinou v houby plné velikosti a připravené ke sklizni. Úroda hub může být sklizena třikrát před vyčerpáním mycelia, přičemž nová úroda hub se během této doby objevu každých 7-14 dní. Jinými slovy, za přibližně 5-8 týdnů máte hned 3 úrody hlívy ústřičné. A toho všeho lze dosáhnout s minimálním vybavením nebo odborností. To je tím důvodem, proč je hlíva ústřičná označována za nejjednodušší houbu pro domácí pěstování.

Hlíva ústřičná – zdravotní přínosy

Snadnost pěstování ovšem není jedinou výhodou. Zde jsou jen některé z léčivých a nutričních výhod hlívy ústřičné:

  • Posiluje imunitní systém
  • Zvyšuje sílu
  • Je antimikrobiální (Pomáhá bojovat proti infekci E. coli, Staph, Candida, Streptococcus a Enterococcus)
  • Je protinádorová (polysacharid v hlívě ústřičné je ve studiích na zvířatech a in vitro protinádorový)
  • Je antivirová (chrání před přímou a nepřímou virovou aktivitou)
  • Je bohatá na protein
  • Neobsahuje cholesterol
  • Obsahuje vysoké hladiny vitamínů D, D3, D5 a A

Takže teď víte, že hlíva ústřičná je:

  • Stále populárnější
  • Ideální pro domácí pěstování
  • Zdraví prospěšná a léčivá

 

Nyní se tedy pojďme podívat detailně na to, jak si můžete hlívu ústřičnou vypěstovat doma.

Hlíva ústřičná

Jak pěstovat hlívu ústřičnou doma

Krok 1: Připravte se

Jakmile se rozhodnete, že se chcete naučit pěstovat hlívu ústřičnou, dalším krokem je připravit se a získat všechny potřebné materiály.

Než to uděláte, musíte se rozhodnout, který kmen hlívy bude pěstovat a na jakém substrátu.

1.1: Rozhodněte se, který druh hlívy chcete pěstovat

Existuje několik různých druhů hlívy. Zde jsou některé z nejpopulárnějších.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

Také se někdy nazývá běžná houba ústřice, zimní ústřice houba nebo šedá houba ústřice. Houba Pearl Oyster je jednou z nejčastěji dostupných odrůd. Nejlépe rostou v chladnějších teplotách.

Hlíva holubí (Pleurotus ostreatus var. Columbinus)

Hlíva holubí, běžně vyskytující se na severní polokouli a poddruhu obyčejné hlívy ústřičné, je jedním z nejrychlejších kolonizátorů všech odrůd hlívy a upřednostňuje růst v chladnějších teplotách 12 až 18 ° C.

Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius)

Hlíva citrónová (Pleurotus citrinopileatus)

Tato odrůda, někdy také nazývaná hlíva žlutá, je nejlépe známá svou výraznou barvou a vzhledem, který připomíná oblíbenou houbu lišku obecnou. Hlíva citrónová upřednostňuje teplejší teploty mezi 18 ° C až 30 ° C.

Hlíva růžová (Pleurotus djamor)

Jedna z nejvýraznějších odrůd hlívy, hlíva růžová roste opravdu rychle a je připravena ke sklizni již za 3-4 týdny. Upřednostňuje teplejší teploty mezi 18 ° C až 30 ° C.

Hlíva máčková (Pleurotus eryngii)

Také známá jako hlíva královská máčková, má pevnou strukturu a lahodnou masovou chuť. Je obtížnější na pěstování než jiné hlívy, a proto není nejlepší odrůdou pro začátečníky. Preferuje nižší teploty mezi 12 ° C až 18 ° C.

1.2: Rozhodněte se, na jakém substrátu hlíva poroste

Substráty jsou zdrojem potravy, která umožňuje růst podhoubí. Podhoubí je kořenovitý vegetativní růst houby a je rozhodující pro pěstování hlívy ústřičné, stejně jako je rozhodující jabloň pro pěstování jablek.

Nejčastěji používaným substrátem pro hlívy je sláma. Lze však použít také piliny, kartony, kávovou sedlinu a další vedlejší produkty zemědělství, jako je bagasa z cukrové třtiny a bavlněný odpad.

Jak se rozhodnete, který substrát použít? Vyberte si, který zdroj je pro vás nejjednodušší!

Substrátem, který je ideální pro začátečníky, jsou pravděpodobně dřevěné pelety, protože přicházejí již pasterizované a k hydrataci vám stačí pouze přidat vodu. Podobně jako dřevěné pelety je na tom i sláma.

V obou případech vyberte materiál substrátu, který můžete snadno získat, a podle pokynů níže jej připravte na inokulaci.

1.3 Objednejte si spotřební materiál

Než se dostanete do fáze růstu, posledním krokem je nákup veškerého potřebného spotřebního materiálu.

Budete si muset objednat:

  • Hlíva ústřičná (nejméně 100 g, ale přednostně 1 kg nebo více)
  • Váš substrátový materiál
  • Vyrobit nebo koupit sáček (nádobu), ve kterém budete hlívu pěstovat

Pokud jde o sáček (nádobu) na pěstování, v ideálním případě se vám podaří koupit pytle na pěstování hub, které umožňují ideální výměnu vzduchu a brání růstu konkurence.

Pokud tyto rostoucí pytle nemůžete zakoupit, můžete pěstovat houby například v kbelíku, nebo použít velké mikrotenové sáčky.

Hlíva ústřičná

Krok 2: Připravte si substrát pro vaši hlívu

Cílem substrátu je poskytnout hydratovaný potravinový zdroj s vysokým obsahem živin, který je také čistý od jiných mikroorganismů, které by mohly konkurovat podhoubí hlívy.

Sláma, karton, piliny a kávové sedliny jsou snadno použitelné substráty pro pěstování hlívy, které tohoto cíle dosahují.

Zde je rychlý přehled o tom, jak každý z nich připravit.

Sláma a karton

Sláma je nejčastěji používaným substrátem pro pěstování hlívy ústřičné. Je obvykle levný, obsahuje základní živiny a houbě se v něm nebývale daří.

Pasterizujeme ji namáčením v horké vodě (65-80C) po dobu 1-2 hodin, nebo ve studené vodě s vysokým pH po dobu 12-18 hodin.

Dřevěné pelety

Skvělá věc na jejich použití je, že jsou již pasterizovány teplem a tlakem procesu výroby pelet. Přidejte stejnou hmotnost vody k hmotnosti pelet a namočte je po dobu 30 minut.

Kávová sedlina

Odpad z kávy – hojný (a již pasterizovaný) zdroj. Přes mnoho dezinformací na internetu mohou být kávová zrna skutečně dobrým substrátem pro pěstování hlívy. Klíčem je použití pouze čerstvých surovin (do 24 hodin po vaření), které jsou již pasterizovány a hydratovány procesem vaření kávy. Po 24 hodinách se začnou vyvíjet konkurenční plísně a bude konkurovat vašemu podhoubí.

Krok 3: Inokulace

Inokulace je proces přidávání vaší houby do vámi připraveného substrátu. Než začnete míchat, důkladně si očistěte ruce mýdlem a otřete všechny povrchy, na kterých se chystáte pracovat, čistícím sprejem.

Ujistěte se, že substrát je dostatečně vlhký. Proces pasterizace pravděpodobně váš substrát zvlhčí na správnou úroveň, ale je nezbytné zkontrolovat, zda není substrát příliš suchý nebo příliš mokrý. V závislosti na materiálu usilujete o něco mezi 55% hydratací (piliny a káva) až 74% hydratací u slámy.

Test vlhkosti provedete tak, že lehce stlačíte substrát v ruce. Měl by se dát tvarovat do tvaru koule a mělo by z něho spadnout alespoň několik kapek vody. Pokud bude vody hodně, musíte substrát trochu vyschnout. Pokud substrát nejste schopni tvarovat, je pravděpodobně příliš suchý a budete muset přidat více vody.

Poté smíchejte substrát a houbový základ v nádobě jakéhokoli druhu, potom vložte substrát do svého sáčku (pytle, nádoby) na růst hlívy a důkladně jej uzavřete. Pokud nepoužíváte filtrační sáček, proveďte každých 10 cm kolem vaku několik malých děr pro výměnu vzduchu.

Krok 4: Hlíva ústřičná – inkubace

Inkubace je místem, kde začíná magie! V tomto kroku se potěr, který jste uvedli do substrátu rozšíří, čímž se připraví na závěrečnou fázi plození.

Poskytnutí ideálních podmínek potřebných pro inkubaci je jednoduché, dokonce i doma. Můžete použít jakýkoliv prostor s teplotou mezi 20 a 24 C ve vašem domě. Tento prostor by měl být v ideálním případě tmavý, ale není to nezbytné.

Plodnice začnou růst v teplých a vlhkých podmínkách pytlů a budou čerpat potravu ze substrátu. Jakmile je taška zcela bílá, je čas na závěrečnou fázi.

Krok 5: Růst hub

Nyní nastal okamžik, na který jste opravdu čekali! Po všech vašich snahách je čas sklízet odměnu. Houby rostou ve volné přírodě v reakci na stres, jakým je například nedostatek jídla nebo na změny v jejich prostředí. Vaším cílem je tento proces replikovat u vás doma. Jakmile je vak plně kolonizován (tzn. podhoubí brzy vyčerpá živiny), začnou jako obranný mechanismu na způsobený stres vyrůstat houby.

Vše, co vy musíte v této fázi udělat, je poskytnout optimální podmínky pro rozvoj hub:

Světlo

I když přímé sluneční světlo není dobrý nápad, je nutné, aby se hlíva správně formovala. Nezískává energii ze světla, takže bude bohatě stačit nepřímý zdroj světla nebo stínované parapety.

Čerstvý vzduch

Poskytnutí 5cm štěrbiny nebo díry v tašce signalizuje myceliu, že z něj může vyrůst.

Vlhkost vzduchu

Houby stříkejte dvakrát denně vodou, aby byl substrát hydratovaný a prostředí, ve kterém se houby vyvíjejí, bylo vlhké. To povzbudí růst hub.

Teplota

Jak jsme již uvedli blíže, každý druh hlívy má svou specifickou teplotu, proto si důkladně pamatujte, který druh hlívy pěstujete a jaká je pro něj ideální teplota. Každopádně obecně (s výjimkou hlívy máčkové) většina druhů hlívy není příliš teplotně citlivá, takže pokud je budete pěstovat v jiné než doporučené teplotě, nemělo by to na ně mít drastický vliv.

Do 7 dnů byste měli začít vidět malé houbové hlavičky, které se vyrůstají z děr. V následujících 5-7 dnech budete svědky zázraku přírody, protože tyto dětské houby se zdvojnásobují každý den (stříkejte dvakrát denně, abyste udrželi vlhkost během růstu).

Běžné problémy během pěstování:

  • Vysychání vašeho substrátu nebo hub (žlutý nebo hnědý vzhled.)
  • Dlouhé tenké hlívy ústřičné naznačují vysoké hladiny Co2 (řešením je častější větrání místnosti, ve které se houby nacházejí)

Krok 6: Sklizeň a pěstování dalších plodin

Jakmile okraj klobouku hlívy začne zplošťovat nebo převracet nahoru, je čas na sklizeň. To může být obtížné posoudit napoprvé, ale brzy se to naučíte odhadnou.

Několik tipů: pokud je vidíte, jak přestávají růst, začínají vysychat nebo padají spousty bílého prachu (výtrusy), pak je čas na sklizeň! Můžete je buď odtrhnout rukama, nebo odříznout shluk nožem.

O dva dny později, poté, co jste sklidili plody vaší práce, ponořte houbový substrát přes noc do vody, aby se rehydratoval, a pak postupujte podle stejných pokynů z kroku 5. Stříkejte dvakrát denně do stejné díry, ze které jste hlívu již sklidili, a za 1-2 týdny budete mít více hub. Můžete to zopakovat třikrát, než substrát ztratí veškeré potřebné živiny. Pak můžete substrát rozložit a přidat do kompostu na mulčování / vrchní vrstvu půdy v zahradě.

Nyní tedy víte, jak pěstovat hlívu ústřičnou doma. Je na čase, abyste si ji objednali a začali s pěstováním.

Podobné příspěvky

Jeden komentář

  1. Vážení:
    Již delší dobu uvažuji o pěstování hlívy ústřičné. Po přečtení návodu, bych to rád vyzkoušel.
    Také jsem někde četl, že se jí daří na dřevinách jako je buk, nebo topol. Sláma nebo piliny jsou
    pro mne nejdostupnější. Dále bych se rád zeptal, kde si mohu substrát případně objednat .

    Za informace předem děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *