7 typů zahradních udíren – vyberte si ten svůj
Není pochyb o tom, že pořízení udírny otevírá zcela nový svět kulinářských zážitků a experimentování s opravdu chutnými výsledky. První krok do světa grilování však může být ošemetný. Jakou udírnu si zakoupit? Je typů zahradních udíren více?
Abychom vám s výběrem pomohli, sestavili jsme průvodce nejběžnějšími typy zahradních udíren spolu s jejich klady a zápory. Výběr správné udírny je stejně snadný jako výběr toho, co od udírny očekáváte a jaké jsou vaše preference.
A jaké typy jsou v nabídce?
- Elektrická udírna
- Kamado grily
- Kettle grily
- Udírna na plyn
- Udírna na dřevěné uhlí
- Ofsetová udírna
- Udírna na pelety
Seznamte se s výhodami a nevýhodami jednotlivých druhů. Snadno si pak vyberete takovou, která bude dokonale vyhovovat vašim přáním a potřebám.
Elektrická udírna
Elektrické udírny jsou dokonalým bezstarostným řešením, pokud vás nebaví neustále kontrolovat průběh uzení, přikládat dřevěné uhlí, tahat plynové bomby nebo se namáhat s úklidem po použití udírny. Používání elektrické udírny znamená nastavení teploty (u některých novějších modelů lze teplotu nastavit přes aplikaci v mobilu), nastavení času a následné popíjení piva, zatímco se práce dělá za vás. Jednoduše zapojíte zástrčku, zapnete odpovídající program a vložíte vhodné maso. Nic víc od vás opravdu vyžadováno nebude. Nakonec na vás bude čekat hotový produkt s báječnou chutí a vůní.
Jak fungují?
Zdrojem tepla je topná spirála umožňující přesnou regulaci teploty. Spirála je také zdrojem tepla pro roztápění a vznik kouře z dřevěných drtí či pilin. Protože u elektrické udírny nedochází ke skutečnému spalování, kouř pochází z dřevěných štěpků, které jsou zavěšeny nad topným tělesem.
Výhody
Elektrické udírny se snadno používají, což z nich dělá skvělého parťáka pro někoho, kdo nikdy předtím udírnu ještě nepoužíval a nemá ani žádné know-how.
Nepotřebujete další zdroj paliva, jako je plyn, pelety nebo uhlí, což snižuje vaše náklady a množství věcí, které musíte skladovat, když udírnu nepoužíváte. U kvalitních elektrických udíren se můžete spolehnout na to, že udrží stálou teplotu, kdy nemusíte průběh uzení vůbec hlídat a můžete se věnovat jiným činnostem. Nezapomeňte na to, že uzenářské speciality z domácí produkce jsou nejlepší při uzení kouřem z ovocného dřeva. Připravte si tedy například pokácenou jabloň, švestku nebo cokoliv jiného. Uvidíte, že výsledek bude stát za to.
Nevýhody
Chuť produkovaná elektrickou udírnou se zcela liší od ostatních udíren kvůli nedostatku skutečného spalování a nízké teplotě doutnání dřevní štěpky použité k vytvoření kouře. Vlhká atmosféra uvnitř elektrické udírny, která je vynikající pro uzení potravin, jako jsou ryby, sýry, zelenina a klobásy, znesnadňuje získání křupavé krusty na kuřecí kůži nebo žebírkách. S trochou cviku však zvládnete i tenhle aspekt.
Mohlo by vás zajímat:
- Nadzemní bazény celoroční – jak na jejich správný výběr
- Vše, co potřebujete vědět o ratanovém nábytku
- Průvodce nákupem pingpongového stolu
- Průvodce nákupem zahradní kůlny
- Bezchlorová dezinfekce bazénů
Kamado grily
Kamado gril funguje s dřevěným uhlím nebo dřevem a nabízí několik funkcí, jako je grilování, pečení, vaření a uzení. Většinou jde o grily vyrobené z velmi kvalitní keramiky, které mají glazovaný povrch, což dodává grilu větší odolnost i stylový vzhled.
Jak fungují kamado grily?
Tvar a tloušťka keramických stěn napomáhá zadržování tepla a vlhkosti. Oheň produkuje teplo na dně varné komory a jídlo je umístěno nad nimi na grilovacím roštu. Množství vyprodukovaného tepla je regulováno ventilačními otvory v horní a dolní části grilu. Postavit si vlastní kamado gril proto není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo nezkušeným milovníkům uzenin zdát. A nebudete potřebovat žádné šamotky, nezbytnou a odolnou žáruvzdornou maltu ani nic podobného.
Výhody
Snížené proudění vzduchu uvnitř Kamado grilu znamená, že je menší šance, že se vaše jídlo vysuší, takže můžete očekávat, že maso zůstane šťavnaté. Nezapomeňte také na ten dokonale optimální způsob regulace tepla uvnitř vaší Kamado udírny a griluje, kterým je litinový rošt. Ten totiž přenáší teplo zdaleka nejlépe, a to zejména u grilovaných specialit. K uzení pak dochází vlastně jen tak mimochodem. O to účinnější však je.
Kamado grily jsou víceúčelové a kromě uzení umí také grilovat, péct nebo jen udržet jídlo v teple. To je jejich hlavní výhoda. Nekupujete si tedy produkt jen na jedno použití. Naopak, využijete ho po celé léto a leckdy i v zimě. Takže zatímco standardní grily a udírny v zimních měsících bojují se zadržováním tepla, silné stěny Kamado grilu zajistí za všech okolností stálou teplotu. Takže své oblíbené laskominy si připravíte i během nejtřeskutějších mrazů.
Nevýhody
Grily Kamado nejsou levné, to je jejich hlavní nevýhoda. Očekávejte, že za špičkový model si připlatíte. Protože se ohniště nachází hned pod roštem s jídlem, může být přidávání většího množství paliva obtížná záležitost. Vždy proto chtějte model s topným štítem, který doplňují šikovně umístěná doplněným přikládacími a případně i maximálně praktická popelníková dvířka. Jakoukoliv manipulaci i čištění vám tyto dvě komponenty značně usnadní.
Kettle gril
Zatímco tento klasický typ grilu není po technické stránce udírna, je to jeden z nejčastěji vlastněných grilů s živým ohněm a lze jej poměrně snadno použít k uzení malého množství jídla. Jedná se o levnou a snadno dostupnou variantu pro nenáročné spotřebitele. Takže pokud vám jde zejména o nízkou cenu, pak určitě čtěte dál.
Jak fungují Kettle grily?
Uzení v Kettle grilu je možné, ale je třeba správně seskupit dřevěné uhlí, 2 kusy dřeva a nádobku s vodou. Uspořádejte dřevěné uhlí do tvaru „C“ podél okraje grilu, na uhlí položte 2 menší kusy dřeva a doprostřed vložte hliníkovou nádobu s vodou. Poté přidejte několik horkých briket a umístěte je na začátek „hada“ z uhlí. Uhlí postupně chytne a rozpálí zbytek uhlí. Kousky dřeva jsou umístěny na rozžhaveném uhlí, aby vytvářely kouř. Nádobka s vodou pomáhá odrážet část tepla a udržuje vlhkost uvnitř grilu.
Výhody
Jde o levnou a poměrně snadno dostupnou variantu. Samotný prostor pro uzení je však u těchto grilů poměrně malý, takže nepřipravíte větší porce.
Nevýhody
Stále používáte dřevěné uhlí, takže bude vždy nutné provést nějaké čištění. Neexistuje také spolehlivý návod na to jak odhadnout ideální teplotu pro uzení.
Udírna na plyn
Takové udírny k výrobě tepla používají zemní plyn nebo propan. Pokud doma nemáte přímý přívod plynu, budete potřebovat opětovně plnitelné plynové bomby. Naštěstí je lze relativně snadno získat, jelikož je najdete na většině čerpacích stanic.
Jak fungují?
Většina plynových udíren je postavena ve stylu „skříně“ s hořákem a ventilačními otvory dole a rošty a komínem nahoře. Stejně jako elektrická udírna, ani udírna na plyn přirozeně neprodukuje kouř, proto se k vytvoření kouřové chuti používají dřevěné štěpky.
Výhody
Plynové udírny se používají stejně snadno jako ty elektrické a propan je široce dostupné palivo. Teplota u plynové udírny se dá lehce regulovat a mnohem snadněji měnit než u udírny na dřevěné uhlí či pelety. Plynová udírna se nahřeje mnohem rychleji než udírny na dřevěné uhlí. Zahřeje se asi za 15 minut.
Nevýhody
Abyste zamezili tomu, že vám v polovině uzení dojde plyn v plynové bombě, pravděpodobně budete potřebovat dvě plynové lahve.
Měli byste vědět: A na co si při jejich nákupu dát pozor? Chtějte zejména kvalitně provedený kouřovod. Poznáte ho podle optimální délky mezi 1,5 až 4 metry. Ovšem jen málokdy je vhodný mít kouřovod otevřený. Ve většině případů je ho nutné ještě zakrýt speciální promaglaf rohoží. Ta bohužel nebývá součástí balení a musíte si za ni připlatit. A k čemu slouží? Především se postará o izolaci roury vašeho kouřovodu od plynového grilu před všemi vnějšími vlivy. Jedním dechem tak efektivně zabrání rychlému ochlazování kouře, což by mohlo narušit žádoucí proces vašeho uzení.
Udírna na dřevěné uhlí
Udírny na dřevěné uhlí přicházejí v různých tvarech a velikostech. Dřevěné uhlí je palivo, které po všech stránkách dodává jídlu tu správnou chuť. Udírny na dřevěné uhlí jsou však malinko náročnější na údržbu než ty elektrické nebo udírny na plyn. Při nákupu s tím proto počítejte. Patříte však mezi gurmety, pak zcela jistě chuťový rozdíl při přípravě uzených specialit oceníte.
Jak fungují?
Dřevěné uhlí dodává teplo a vzniklé chemikálie, jako je oxid uhelnatý, oxid uhličitý a oxid dusíku, dodávají potravinám tu správnou kouřovou chuť. Můžete použít také dřevěné štěpky, díky kterým má jídlo extra BBQ příchuť.
Množství vytvořeného tepla je regulováno přívodem vzduchu. Čím více vzduchu se do topeniště dostane, tím rozpálenější budou dřevěné uhlíky a tím víc se vytvoří tepla. Schopnost kontrolovat proudění vzduchu a kouře je při uzení zásadní. Příliš mnoho vzduchu zapříčiní, že jídlo bude suché a tuhé. Příliš málo vzduchu způsobí, že jídlo bude hořké.
Náš tip: Pokud si budete tento gril pořizovat jako stavebnici, pak jeho tělo vytvořte ze šamotových cihel, které by k sobě měla spojovat žáruvzdorná malta. Jedině tak budete mít jistotu, že váš výtvor odolá skutečně každému počasí a jakýmkoliv podmínkám panujícím v jeho útrobách.
Výhody
Při spalování dřevěného uhlí se uvolňuje oxid dusíku, který je nezbytný pro získání kouřové příchutě. Pokud jde o získání intenzivní kouřové chuti, udírna na dřevěné uhlí v tomto vyhrává.
Přicházejí v široké škále stylů a velikostí, takže je snazší najít tu, který vyhovuje právě vám. Myslete při výběru ovšem na to, že samotný prostor pro uzení potřebuje kvalitní vybavení v podobě kvalitních závěsů na udicí háky. A to ještě není všechno. Jednoznačně mu nesmí chybět ani po všech stránkách bytelně provedená kvalitními udírnová dvířka a to nejlépe se zabudovaným teploměrem, díky němuž dokážete vždy rozpoznat správnou teplotu při uzení..
Nevýhody
Udírny na dřevěné uhlí potřebují trochu více praxe a know-how než elektrické nebo plynové udírny. Celý proces uzení je třeba ručně obstarat a pravidelně hlídat. Jsou náročnější na údržbu a zpočátku vám tento proces zabere značné množství času. S postupným získáváním praxe už však o tak velký rozdíl nepůjde. To vám garantujeme.
Ofsetová udírna
Ofsetové udírny byly původně vytvořeny z nepoužitých olejových sudů a toto dědictví je dobře vidět v jejich dodnes zachovaném sudovitém tvaru. Tyto udírny jsou velké, objemné a dostatečně prostorné na to, aby se celý městský blok mohl nacpávat uzeným jídlem.
Jak fungují?
Topeniště je posunuto na stranu a pod hlavní varnou komoru. Když se v topeništi spaluje dřevo nebo dřevěné uhlí, kouř a teplo putuje přes jídlo ve varné komoře až do komína a ven. Navíc jsou po všech stránkách objemově stálé. Vyznačuje se rovněž žádoucí netečností vůči vysokým teplotám (a to jak vnitřním tak vnějším), takže jejich útroby ani povrch zaručeně nepopraskají.
Výhody
Velká varná komora u ofsetové udírny umožňuje přípravu velkého množství jídla. Některé modely nabízejí grilovací desku, kterou můžete připevnit nad topeniště, což vám nabízí gril a udírnu v jednom. Je tedy univerzálně použitelná a v případě potřeby nakrmí i větší rodinnou sešlost. Pořiďte si ji ve chvíli, kdy na přípravu uzených specialit jednoduše nedáte dopustit. Uvidíte, že se vám po všech stránkách vyplatí.
Nevýhody
Zprovoznění ofsetové udírny je dlouhý proces. Počítejte s tím, že bude trvat zhruba hodinu, než dosáhnete správné teploty a budete moct začít s uzením. Není to tedy produkt pro nedočkavce – výsledky však za to jednoznačně stojí.
Podobně jako udírna na dřevěné uhlí, i ofsetová udírna potřebuje dohled zkušenějšího kuchaře a správné know-how, abyste si jídlo opravdu užili. Na celou přípravu jídla si však vystačíte s jedním jediným produktem. Takže jakmile si její použití osvojíte, docela jistě si ji nebudete moci vynachválit.
Udírna na pelety
Udírny na pelety jsou poměrně vyspělou kombinací pece a udírny. Kombinují extra kouřovou chuť skutečného spalování s nejvyšším pohodlím elektrické udírny. Jednou z velkých výhod udíren na pelety je, že je můžete použít jako troubu, gril a udírnu, takže je to v podstatě řešení tři v jednom. Ohniště v tomto případě představuje skutečné srdce udírny. Je na něj proto kladen opravdu značný důraz, což se částečně promítne i na ceně. Co do dosažených výsledků se mu však jen tak něco nevyrovná.
Jak fungují?
Tento typ udíren používají piliny stlačené do podoby granulí. Zdrojem tepla i kouře jsou přírodní dřevěné pelety, které jsou automaticky dle nastavených parametrů a teploty posouvány do spalovací komory kde odhořívají a vyvíjejí potřebnou teplotu a kouř pro uzení. Získáte tak optimálně vybalancované ohniště, které díky použitým peletám rychle rozpálíte a snadno zregulujete a přizpůsobíte na potřebnou teplotu ideální pro vaše uzení. Rychle zjistíte, že na tom není vůbec nic těžkého.
Výhody
Jde v podstatě o všestranný gril, který plní funkci grilu, udírny a trouby v jednom. Dřevěné pelety po shoření nenechávají skoro žádný odpad. Údržba je tak velmi snadná. Myslete ovšem na to, že ohniště a udírna u udírny na pelety by měly být od sebe navzájem za všech okolností odděleny dostatečným prostorem. Na mysli máme samozřejmě optimálně dlouhý kouřovod, a to nejlépe o doporučené délce 1,5 až 2 metry
Nevýhody
Jde o dražší typ udírny, budete potřebovat zásuvku a v neposlední řadě dřevěné pelety není tak snadné sehnat jako např. dřevěné uhlí nebo plyn.
Doufáme, že jsme vám s výběrem vaší nové udírny poradili. Pokud si nebudete přece jen jistí, ještě jednou si projděte výhody a nevýhody všech dostupných modelů a jsme si jistí, že se nakonec rozhodnete správně. A vašim domácím uzeným specialitám tak už nebude v cestě stát opravdu vůbec nic.